Asunto/Talo/Talli/Remontti

Yleistä keskustelua aiheen sivusta, kuten valokuvaus, tietokoneet jne.
Urran
Site Admin
Viestit: 8533
Liittynyt: To Heinä 01, 2010 2:58 pm
Paikkakunta: Kerava-Vantaa akseli

Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Urran » Ti Loka 18, 2011 4:00 pm

Yleisön pyynnöstä tehty.

Kun hattiwatillakin kova kiinnostus remontointiin niin nyt kun foorumilla on tää topic niin samalla tätä voi varmaan pitää ilmoitusalustana talkoille missä tarjolla mehua, lämmintä kättä ja myöhemmin saunotukset aidossa RMT puusaunassa (remontoidussa semmoisessa). Työkalut tulee tietenkin "talon" puolesta. Ei muutakun ilmoittautumisia tulemaan :lol: (no vitsi oli)

Topic on siitä hyvä että en varmasti ole ainut jolla tämmöisiä pyörii tälläkin foorumilla. Luonnollisesti jos foorumilla on jotain lukijoita joiden työ liittyy tähän "harrastukseen" ja kokevat että voisivat helpottaa foorumilaisten (mahd. muidenkin remontoijien) elämää esim. neuvoilla tai tarjouksilla niin käsi pystyyn. Esim. Toisen foorumin YV osiolla käynkin tarjouskeskustelua keittiöremontin laitteista :D
hattiwatti kirjoitti:Näistä voisi aloittaa uuden talo tai remontti-topicin? Itseäni aihepiiri kiinnostaa joten Urranin (ja muiden) remonttikertomuksia odotellessa. :D
Vai remonttikertomuksia. Minähän teen vain pientä pintaremppaa, en mitään mikä muuttaisi rakennusvalvonnalla olevia ajantasaisia (vuonna 1957 luotuja) piirustuksia :D

Tänään 100m² trimmausta (loput, ~30-50cm korkeeta heinää 26cc 2-tahti kiina-trimmerillä laulattaen), yhden omenapuun kaatoon (on törkeen huonossa paikassa eli auton vieressä ja n.45° vinossa :D ) ja kylppärin paneeleita aukomaan :) Voin yrittää räpsiä kuvia jos ketään kiinnostaa nähdä. Aiemmin mietin muutenkin et tekis rintis foorumille projektin.

Jos projektin aloituskertomus:

Vähän pohjaa mitä tarkoitus tehdä ennen muuttoa:
-Kylpytilojen ja kodinhoitohuoneen remppa
-Täys keittiöremontti
-Remontoitavien tilojen ulkoseinien +50mm ekovilla lisäeristys
-Remontoitavien tilojen viemäröinnin, vesiputkien ja sähkön nykyaikaistaminen
-Laminaatit koko taloon
-"Yllärien" ratkaiseminen

Tarkoitus miettiä, ratkaista jatkon kannalta:
-Lämmityksen moninaisuudet. Tällä hetkellä Öljy/Puu kiertovesilämmitys, ei tulisijoja. Suunnitelmissa mahd. Mitsun FD35 ILP + Pönttöuuni. Tähän sain työpaikan supportinkin ja luvan viedä ~10m³ kasan kuormalavoja himaan pilkottavaksi/poltettavaksi :) Ollu monta vuotta tossa kuivan varaston seinustaa vasten, melko iloisesti palaa ;)

Nyt tehty:

Lauantai:
-Tarveosteluita ja mukaan tarttui perus "täydennys" työkalujen lisäksi 120m 1m korkeeta verkkoaitaa meidän pienelle terrierille (Uros Newfoundlandin koira nimeltään Zero) ja sitten kävin hakemassa koko uudenmaan ainoat hevosaitaustolpat (50mm paksua, pyöreetä, 1,5m pitkää painekyllästettyä) Hyvinkään Multasormesta. Vielä pitäis keksiä jokin "suunnitelma" miten toteuttaa portti. Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan. Itseasiassa vanhan portin tolppa on sopivasti pystyssä joten sitä voisi käyttää apuna.

Sunnuntai:
~1000m² pihan trimmausta kaikin keinoin siitä järjettömästä heinän määrästä, kerkesin vähän kokeilla moottorisahan terän terävyyttä (totesin että ranteenpaksusta oksaa sahaa ~30sec -> teroitus ennen jatkotoimenpiteitä) ja hiki hatussa haravointia.

Maanantai meni asioiden hoitamiseen ja yhteen tarvehakureissuun.
Vain YKSI LSP!

Avatar
Korhonen
Viestit: 1418
Liittynyt: Ma Huhti 04, 2011 9:57 am
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Re: Asunto/Talo/Remontti

Viesti Kirjoittaja Korhonen » Ti Loka 18, 2011 4:03 pm

Tehdäänkö autotalleille oma topicci vai ympätäänkö tähän samaan? ;) :D
"Jos asiat sujuvat hyvin, jotain menee kohta pieleen"

Avatar
Korhonen
Viestit: 1418
Liittynyt: Ma Huhti 04, 2011 9:57 am
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Re: Asunto/Talo/Remontti

Viesti Kirjoittaja Korhonen » Ti Loka 18, 2011 4:12 pm

Laitetaanpas sitten samaan keskusteluun..

Osa on jo rakentanut/ostanut itselleen oman tallin ja on varmasti muodostanut käytännön asioista oman mielipiteensä, kuten tallin koko, ilmanvaihto, lämmitys, valot jne.. Olisi kiva kuulla minkälaisia talleja teillä on ja jos nyt tekisit uuden, niin mitä tekisit toisin tai mitä asiaa et muuttaisi.

Itsellä olisi tarkoitus vuoden sisällä aloittaa oma talo/talli projekti. Monta asiaa on vielä avoinna, mutta ideoita kyllä riittää. Ja jos talliin keskitytaan, niin tallista pitää tehdä riittävän leveä että auto ovet auki jää vielä metri molemmille puolille tilaa ja pituutta saisi olla vähintään 2x normaalin auton verran. Tämä siis minimi, jolloin tallin kooksi tulee vähintään 40 neliötä eli sen pienempää ei kannata alkaa tekemään. Tämän kokoisessa tallissa mahtuisi jo ehkä jotain puuhastelemaan, eikä se jäisi pelkästään romuvarastoksi. Varastot sitten erikseen :D Talliin pitää ehdottomasti laittaa lattialämmitys, jotta auton pohjakin sulaa kunnolla.. Yleinen ongelma talleissa on että pintapellit sulaa mutta pohja vaan vähän, jolloin pääsee helposti ruostumaan. Ilmaa tallin sisällä pitää voida kierrättää (katosta lattiaan-> ylhäältä lämmin alas?) jotta auton alla myös ilma vaihtuisi reilusti eikä auto ruostuisi. Riittävä viemäröinti on tietenkin oltava, jotta sisällä voi tarvittaessa pestä. Mutta miten sitten kosteuseristeet: lattia, seinät? Riittääkö pelkät pinnoitteet kuten maalit vai laittaakko oikeat kosteuseristeet lattiaan (nostaa seinälle esim. 30cm)? Seinille pressut vai tehdäkkö seinistä vesipesunkestävät? Sisäilman kosteuden poistoon ehdottomasti oltava laite, joka tiivistää kosteuden laskien vedet suoraan viemäriin. Nosto-oven alle olisi hyvä varmaan asentaa sulanapitokaapeli? Koneellinen ulos/sisäänpäin ilmanpuhallus eli saisi taliin yli/alipaineen (miten kannattaisi sijoittaa?)..

Yleisesti lämmitysmuodoista on kuullut monilta eri tahoilta vähän erilaisia kommentteja.. Maalämpö, puu, sähkö.. Mikähän se nyt sitten kannattaa, minkälaisia kokemuksia kinnaslaisilla on?

Tässäpä näitä muutamia ideoita ja kysymyksiä rakentamisesta..
"Jos asiat sujuvat hyvin, jotain menee kohta pieleen"

hattiwatti
Viestit: 531
Liittynyt: Ke Marras 17, 2010 7:26 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja hattiwatti » Ti Loka 18, 2011 4:42 pm

Urran kirjoitti: Kun hattiwatillakin kova kiinnostus remontointiin niin nyt kun foorumilla on tää topic niin samalla tätä voi varmaan pitää ilmoitusalustana talkoille missä tarjolla mehua, lämmintä kättä ja myöhemmin saunotukset aidossa RMT puusaunassa (remontoidussa semmoisessa). Työkalut tulee tietenkin "talon" puolesta. Ei muutakun ilmoittautumisia tulemaan :lol: (no vitsi oli)
Ei se ole ollenkaan pois suljettu vaihtoehto :D


Tuosta lämmityksestä.. käsittääkseni tuo öljy, mikä on rintiksissä se yleisin, on siitä hyvä, että se taipuu helposti muutoksiin. Vesikierto kun on valmiina niiin maalämpö, IVLP, aurinkokeräimet, pelletit sun muut vaihtoehdot ovat tarjolla :)

Oletko tarkemmin perehtynyt lisäeristämiseen? Niinkun tuossa aiemmin totesit, niin se perinteinen ratkaisu, että rakenteet hengittää, pitää ne terveinä. Se toisaalta tarkoittanee, että kovilla pakkasilla sukat pyörii jaloissa tai ainakin lämpöhukka on melkoinen? Nyt jos rakenteet menee eristämään kunnolla, jotta lämpö ei karkaa, kuinka varmistetaan, että ne pysyy jatkossakin kuivana?

K70
Viestit: 2754
Liittynyt: Ti Touko 04, 2010 8:56 am
Paikkakunta: Vantaa

Re: Asunto/Talo/Remontti

Viesti Kirjoittaja K70 » Ti Loka 18, 2011 4:51 pm

Autotalli...

Oma talli on talon alakerrassa (rinnetalo).
Talli on noin 5,5m leveä ehkäpä kolmen metrin matkalta ja sen jälkeen levenee kolmen metrin matkalle ehkä 2m. Eli tallin takaosassa on ns. työskentelytila, joka on leveämpi kuin itse talli. Tämä muoto johtuu siitä, että osana tallikokonaisuutta on tekninen tila, joka vie oman osansa tuosta lattia-alasta. Siellä porisee maalämpöpumppu ja tila toimii varastona.
Eli auton tila on n.5,5x6m ja työtila n. 3x2m, sekä tekninen tila n.3x2m. Mitat hihasta vetäistyjä, kun en varmaksi muista.

Lattia on betonia, jonka vain hioin liimat pois ja Sikaa päälle. Ensin primeri ja perään parikerrosta kaksikomponenttimaalia. En muista tuotteiden mallia.
Seinät on valubetoniharkkoja (Lammin). ne maalasin Tikkurilan jollain kosteantilan systeemillä. Joku muisti sen nimenkin tuolla Lahden talli-topicissa.
Lattia on pirun liukas märkänä, niin suosittelen rakeen laittamista sekaan, jos samalla tyylillä tekee.

Ja ovi on viisimetrinen nosto-ovi. Ei tarvii sulanapitokaapeleita. Ainakin oma oven edusta on suhteellisen puhdas lumesta, koska ovi on seinän sisäpinnalla. Kynnykseksi teetätin paikallisella metalliverstaalla kyynellevystä noin 40cm leveän kaistan, joka on sokkeliharkon päällä ja yltää oven alle asti.
Kylmäsilta-asiathan noissa nosto-ovissa on aina ongelma, mutta eipä oma talli ole palellut, vaikka seinän sisäpinnalla ovi onkin. Toki oviaukossa pystyosat on pellitetty ja alle laitoin muistaakseni 30mm urtsikaistaleen.

Lattiakaivona on valurautakantinen öljynerotuskaivo. Joskus kun sen jaksaisi tyhjentää, niin valaisin varmaan lähes täyteen betonia, kun nyt sielä on aivan järjetön määrä ylimääräistä kosteutta, kun on vettä täynnä. Aiemmin mulla oli kansi melkein umpeen teipattukin, mutta jostain syystä otin teipit pois, enkä ole muistanut takaisin laittaa. Hyvin toimi neljällä pienellä reiälläkin kaivon kansi.

Ilmanvaihto on painovoimainen, kun ei saa liittää muun rakennuksen ilmanvaihtoon. Palomääräykset estää. Tallin katossa menevät ilmastointiputketkin piti rakentaa omaan palotilaansa, eli tuplakipsilevyjen piiloon. Ja sulakkeet vielä kanaviin läpivientien kohdille.
Ilma vaihtuu nosto-oven alareunassa olevan säätöritilän ja yhden seinässä katon rajassa olevan ilmanvaihtoritilän kautta. Tuohon katon rajaan homasin noin vuosi sitten kosteusanturilla varustetun puhaltimen (vai imurin), joka poistaa pyörii, kun ajaa märän auton talliin. Lisäksi mulla on ilmankuivain, jota joskus käytän, jos satun sisällä reilusti veden kanssa lotraamaan.

Lämmitysmuoto on vesikiertoinen lattialämmitys.
On ollut hyvä, mutta betoni joutuu aika koville, jos talvella törkkää lumimiehen näköisen auton sisälle ja lumet tippuu betonille. On meinään aikamoinen paukahtelu lattiassa...ja tulee yleensä isännälle aika kova kiire etsiä lastaa, jolla lapata lumet kaivoon :D
Harkitsisin ehkä nyt vaihtoehtona pattereita seinään, mutta hyvin on näin toiminut. Tosin upotettavaa autonosturia en pysty hommaamaan, kun en siihen rakennusvaiheessa osannut varautua :cry:

Valaistusta on auton kohdalla kuusi loisteputkivalaisinta (tuplaputkilla) ja työtilassa kolme loisteputkivaloa lisää. Hyvin on pärjännyt. Ehkä seinilläkin voisi valot olla, mutta ilmankin on pärjännyt ja ne pystyy kyllä tarvittaessa helposti jälkikäteenkin lisäämään.

Siinäpä pähkinänkuoressa oma talli.

Ja sen verran suosittelen, että tallissa ei lattialla säilytetä mitään muuta kuin autoa.
Se on aivan käsittämätön juttu, kun mulla on tallin työtilassa työpöytien lisäksi keskellä lattiaa kevyt työpöytä, mallia LäkkänDekker, niin mistä ihmeen perkeeleestä sen ympärille kasaantuu aina kaikkea ylimääräistä roinaa "väliaikaisesti". Eli kaikki kamat seinille tai katoon, niin mahtuu vielä jatkossakin kävelemään siellä. Tai muuten huomaa joku päivä, ettei se autokaan sinne enää mahdu :D

Nyt jos tekisin, niin rakentaisin ainakin tuplasti isomman :lol:

Osgard
Viestit: 436
Liittynyt: Ti Heinä 27, 2010 5:22 pm

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Osgard » Ti Loka 18, 2011 5:13 pm

Tallin kanssa kannattaa aina muistaa että jos sinne ei ole kiva ajaa jää auto helposti pihalle. Eli kunnon luiska ettei joudu autoa kynnyksen yli rykäsemään lisäksi tallin eteen tarpeeksi tilaa että auto menee helposti ajamalla eikä 20 pistekäännöksen kautta sisään. Kunnon ulkovaloistakaan ei tallin ulkopuolella ole haittaa niin on kiva kesällä touhuta pihallakin vaikka vähän hämärtyisi jo. Jos auton ympärillä on tarpeeksi tilaa niin seinävalot on kans kiva lisä valaistukseen.

Järjestykseen auttaa kummasti ku tekee kiinteet linjat esim paineilmalle ja tarpeeksi sähköpistokkeita ni tarvi jatkojohtojen ja jakajien kanssa turata. Ne sisään vetävät kelat letkuille ja sähkölle on kans hyvä ratkasu. Jos mahdollista niin kompura toiseen tilaan ku työskentelytila, ei tarvi sitä plätkytystä kuunnella. Lisäksi heti ekana kunnon hyllyt tavaroille. Ei eka kamoja sisään ja "tehään hyllyt ku ehitään" ne seinään kiinnittyvät teräsrunkoset on ihan näppäriä kun korkeuden voi säätää sopivaksi. Ite tykkään 50cm syvistä hyllyistä niin ei tuu kasattua montaa riviä kamaa sillain että ei muista mitä siellä taimmaisella rivillä on ja tarvi purkaa kauheeta kasaa lattialle johon ne sit jää kun jotain sieltä takaa ottaa.

Avatar
*Kaide
Viestit: 986
Liittynyt: Ma Syys 13, 2010 3:27 pm

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja *Kaide » Ti Loka 18, 2011 6:06 pm

Urran kirjoitti:Yleisön pyynnöstä tehty.

Voin yrittää räpsiä kuvia jos ketään kiinnostaa nähdä. Aiemmin mietin muutenkin et tekis rintis foorumille projektin.
Antaa tulla kuvia vaan tai sitten linkkiä rintis-foorumille jos sinne aloitat projektin.
Näitä on aina mielenkiintoista seurata.

Sattui juuri eilen silmään "ennen"-kuvat omasta takapihasta, oli vähän umpeenkasvanutta.

Avatar
crabtastic
Viestit: 328
Liittynyt: To Elo 12, 2010 3:50 pm
Paikkakunta: kokkola - kalajoki

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja crabtastic » Ti Loka 18, 2011 7:21 pm

Itsellä tällä hetkellä työn alla autotalli DIY-hommina. Talli tulee isoon, kylmään peltihalliin (~350m2) josta talli tulee viemään 66m2.

Hallissa oli 2 isoa ovi-aukkoa johon toiseen laitettiin 4m x 4m nosto-ovi (oli aika mielenkiintoinen asentaa kun ikinä laittanut tuommoista :D ) jonka jälkeen ruvettiin väliseinää väsäämään. Hallissa on itse valettu betonilattia joka on suht huono ja sitä ei ole eristetty. Väliseinään muurasin kivijalan harkosta jotta jäisi varaa tehdä uusi lattiavalu eristeineen sekä lattialämmitysputkineen. Jos ja kun uusi lattia valetaan niin joko mastertop tai muu 2K pinnoite.

Ulkoseinät ovat pelkkää aaltopeltiä 2x5'sen päällä. Piirujen väli on onneksi rakennusvaiheessa jätetty 120cm joten piirujen väliin saa 1" tuulensuojalevyn, ja puoleenväliin 2x4 piirun, jolloin väli jää juuri sopivaksi lasivillalle ;) Villan päälle tinapaperi, koska tilasta tulee puolilämmin jolloin kondenssimuovi ei kannata. Kattoon myös tinapaperi jonka päälle villa + puhallusvilla. Ja toki tuulenohjarit ja kaikki pitää väsätä. Levyt seiniin,kattoon ja tasotteet + maalit päälle.

Sähköjen kanssa on vähän aikoinaan rakennusvaiheessa kustu vastatuuleen koska maakaapeli, joka tulee talon pääkeskuksesta ja jonka pituus on n. 100m on 5x2,5mm2, saa nähdä mihin tuo 3x 16A riittää, jos ei riitä niin äkkiä tuota hakee paksumpaa kaapelia ja kaivaa maahan :) Tarkoitus kuitenkin hitsailla ja sun muuta. Sähköt on tarkotus tehdä pintana koska uppona liian vaivalloista. Valoiksi tulee peilillisiä 2x58w loisteputkivalaisimia, kattoon ja seiniin.

Lämmitysmuodoksi löytyy tuommoinen 1,5m2 joku vanha teollisuuslauhdutin, jossa kiertää kupariputket ja kaksi tuuletinta takana. Sen kaveriksi puulämmitteinen kattila niin saa tilan äkkiä lämpimäksi ja on halpa lämmittää.

Jonkinlainen tila missä pystyy maalata on myös suunnitteilla. Esim. joku "pressu" joka laitetaan kattoon kiskoilla niin ei mene tilaa niin paljon "hukkaan" . Sen sitten yrittäisi tiivistää mahdollisimman hyväksi ja jonkinlainen ylipaine ja poistoilma saada. Kiinnostaisi tietää jos joku muu on toteuttanut tee-se-itse maalaustilan, niin kertoa siitä täällä. Tai jos on karua faktaa tai tiukkaa mutua noista maalaustiloista niin kertoa toki :P

Tällä hetkellä ollaan tuulensuojalevy ja väliseinä vaiheessa ja kohta saisi ruveta eristämään 8-)

Avatar
seatts
Viestit: 1715
Liittynyt: Ti Kesä 22, 2010 10:58 am
Paikkakunta: Sauvo

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja seatts » Ti Loka 18, 2011 7:58 pm

Itse kun rakennettiin pari vuotta sitten niin meillä suunniteltiin tallin ympärille talo, eli kahden auton talli löytyy alakerrasta mitat lev. 6,8m x pit.8,4m ja kork. 2,5m
lattiakaivo löytyy tietysti sekä lattialämmitys, ilmavaihdon hoitaa kosteusohjattu imuri katonrajassa.
Lattiassa on mastertop pinnoite mikä kestää hyvin nastarenkaita.
Valaistus riittävä 7kpl loisteputki valaisimia sekä yksi erillinen valo liiketunnistimella et ei aina joudu valoja sytyttelemään.

Lämmitys meillä on kanssa maalämmöllä eikä mulla ollut edes muita vaihtoehtoja.

Avatar
seatts
Viestit: 1715
Liittynyt: Ti Kesä 22, 2010 10:58 am
Paikkakunta: Sauvo

Re: Asunto/Talo/Remontti

Viesti Kirjoittaja seatts » Ti Loka 18, 2011 8:24 pm

Korhonen kirjoitti:
Ilmaa tallin sisällä pitää voida kierrättää (katosta lattiaan-> ylhäältä lämmin alas?) jotta auton alla myös ilma vaihtuisi reilusti eikä auto ruostuisi.
En usko että tosta on mitään hyötyä, meillä hallilla n. 180m2 ja kork. n.4,8m niin lämpötilaero metrin korkeudesta ja katon rajasta on vain 2-3 astetta.
ja lämpötila hallissa vaihtelee 12-18 asteen välillä sen mukaan onko sillä käyttöä.

Avatar
Korhonen
Viestit: 1418
Liittynyt: Ma Huhti 04, 2011 9:57 am
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Re: Asunto/Talo/Remontti

Viesti Kirjoittaja Korhonen » Ti Loka 18, 2011 8:47 pm

seatts kirjoitti:
Korhonen kirjoitti:
Ilmaa tallin sisällä pitää voida kierrättää (katosta lattiaan-> ylhäältä lämmin alas?) jotta auton alla myös ilma vaihtuisi reilusti eikä auto ruostuisi.
En usko että tosta on mitään hyötyä, meillä hallilla n. 180m2 ja kork. n.4,8m niin lämpötilaero metrin korkeudesta ja katon rajasta on vain 2-3 astetta.
ja lämpötila hallissa vaihtelee 12-18 asteen välillä sen mukaan onko sillä käyttöä.
No ei varmaankaan suoranaisesti normaaleilla huonekorkeuksilla ole väliä varsinkin jos on lattia lämmitys.. Ainut että saisi sisäilman kiertämään, jolloin auton kuivaminen ja kostean ilman poistuminen auton alta ja koteloista olisi tehokkaampaa? Koska jos on riittävä ilmankuivaaja ja tallin sisällä riittävä sisäilman kierrätys, tarviiko sitä lämpöä aina olla puskemassa sitten harakoille? koska ei varmaan kovinkaan isoa puhallinta tarvisi jotta sisällä ilma kiertäisi. Tuli tuossa vaan mieleen... :roll:
"Jos asiat sujuvat hyvin, jotain menee kohta pieleen"

Meebeli
Viestit: 22
Liittynyt: Ke Loka 27, 2010 8:55 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Asunto/Talo/Remontti

Viesti Kirjoittaja Meebeli » Ti Loka 18, 2011 8:51 pm

seatts kirjoitti:
Korhonen kirjoitti:
Ilmaa tallin sisällä pitää voida kierrättää (katosta lattiaan-> ylhäältä lämmin alas?) jotta auton alla myös ilma vaihtuisi reilusti eikä auto ruostuisi.
En usko että tosta on mitään hyötyä, meillä hallilla n. 180m2 ja kork. n.4,8m niin lämpötilaero metrin korkeudesta ja katon rajasta on vain 2-3 astetta.
ja lämpötila hallissa vaihtelee 12-18 asteen välillä sen mukaan onko sillä käyttöä.
Lähinnä ilman pitäisi kiertää riittävästi että auto/autonpohja/lattia/ kuivaisi riittävästi. Lattialämmöstä on tietenkin apua ettei lattiat ole märkänä kokoajan. Puhaltimia seinille jotka kierrättävät ilmaa/ lämmittävät sitä, huippuimuri katolle ja korvaus ilma venttiileitä ovien alaosiin/ seiniin. Siinäpä ne perus asiat hätäisesti kiteytettynä :)

Avatar
TKe_
Site Admin
Viestit: 4535
Liittynyt: To Elo 12, 2010 8:21 pm

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja TKe_ » Ti Loka 18, 2011 8:53 pm

Ja kylmällä ilmalla on taipumus painua alas.

Meebeli
Viestit: 22
Liittynyt: Ke Loka 27, 2010 8:55 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Meebeli » Ti Loka 18, 2011 9:00 pm

TKe_ kirjoitti:Ja kylmällä ilmalla on taipumus painua alas.
Juu elikkäs puhaltimet sijoitetaan katon rajaan josta ne puhaltaa alaviistoon ja näin saadaan ilma kiertämään (pyörremyrsky :shock: ) halliin/ autotalliin. Puhaltimissa on/ saa vesikiertoisia lämmityspattereita joihin saa sitten esim. puulämmityksestä veden kiertämään/ lämmittämään. Tai oikestaa ihan mistä lämmitysmuodosta vaan kuhan vesi kiertää :D

Avatar
Korhonen
Viestit: 1418
Liittynyt: Ma Huhti 04, 2011 9:57 am
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Korhonen » Ti Loka 18, 2011 9:03 pm

TKe_ kirjoitti:Ja kylmällä ilmalla on taipumus painua alas.
Näinpä juuri.. "Karkeasti ajateltuna": Kun ajat auton pakkasesta talliin niin sehän hohkaa melko paljon kylmää suuntana lattia.. Jolloin lattialämmityskin joutuu melko koville. Lämpimän ilman seistessä katossa. Jos lämmintä ilmaa katosta sekoitettaisiin lattian kylmään niin luulisi myös lämmityksen käyvän hieman pienemmillä kierroksilla ja kosteus myös lattialta ja auton alta saataisiin liikkeelle, kuitenkaan puhaltamatta sitä lämmintä ilmaa pihalle... Kosteus pois tietenkin ilmankuivaajalla.. :roll:
"Jos asiat sujuvat hyvin, jotain menee kohta pieleen"

Avatar
Korhonen
Viestit: 1418
Liittynyt: Ma Huhti 04, 2011 9:57 am
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Korhonen » Ti Loka 18, 2011 9:07 pm

Niin ja kyllähän ilmankuivaajassakin on itsessään jo puhallin, niin voisi tuotakin varmaan hyödyntää tuossa "pyörremyrskyssä" ilman toisen puhaltimen investointia, kun vaan liittää laitteeseen putket, "jotta ei pyöritä ilmaa pelkästään lattioilla"... :D
"Jos asiat sujuvat hyvin, jotain menee kohta pieleen"

Meebeli
Viestit: 22
Liittynyt: Ke Loka 27, 2010 8:55 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Meebeli » Ti Loka 18, 2011 9:28 pm

Elikkäs tämän tyyppistä laitetta siihen ilman lämmitykseen ja kierrätykseen esimerkiksi http://www.koja.fi/data/File/Esitteet/Termis_FS.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; ;)

Urran
Site Admin
Viestit: 8533
Liittynyt: To Heinä 01, 2010 2:58 pm
Paikkakunta: Kerava-Vantaa akseli

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Urran » Ke Loka 19, 2011 8:41 am

hattiwatti kirjoitti:Tuosta lämmityksestä.. käsittääkseni tuo öljy, mikä on rintiksissä se yleisin, on siitä hyvä, että se taipuu helposti muutoksiin. Vesikierto kun on valmiina niiin maalämpö, IVLP, aurinkokeräimet, pelletit sun muut vaihtoehdot ovat tarjolla :)

Oletko tarkemmin perehtynyt lisäeristämiseen? Niinkun tuossa aiemmin totesit, niin se perinteinen ratkaisu, että rakenteet hengittää, pitää ne terveinä. Se toisaalta tarkoittanee, että kovilla pakkasilla sukat pyörii jaloissa tai ainakin lämpöhukka on melkoinen? Nyt jos rakenteet menee eristämään kunnolla, jotta lämpö ei karkaa, kuinka varmistetaan, että ne pysyy jatkossakin kuivana?
Joo katoin foorumille tultaessa et vielä ei ollu yhtään YV:tä tullu :lol:

Joo siis mahdollisuuksia on tosi monia. Itsellä on lämmitysmuoto hyvin pitkälti mietinnässä ja vaihtoehtoja on monia, tässä mm:
  • ILP eli Ilmalämpöpumput. Sen lisäksi että uudet Mitsut kerää lämpöä ulkoilmasta vielä -25°C pakkasesta, saa niillä mukavasti parannettua sisäilmanlaatua myös kesällä ;)
  • Maalämpö kenno tontille (tontti 1100m²). Vedetään "kenno" eli suomeksi vesiputkea koko tontin alueelle mistä lämpö johdatettaisiin esim. isoon sähkövaraajaan kuten VILP ratkaisussakin. En ole asiaa kovin tarkasti kerennyt tutkimaan mutta olen kyllä ihastellut vanhan työkaverin valokuvia kun hän tälläisen toteutti. Tosin hänellä oli koneellinen ilmanvaihto talossa minkä kautta lämmitys tapahtui, minulla lämpö tulisi siirtää veteen. En myöskään tiedä hankaloittaako tontin alla oleva kallio tämän mahdollisuutta, muistaakseni putkia ei saanut kaivaa kovin syvään jotta kevätaurinko kykeni sulattamaan ne etteivät jääneet "ikiroutaan". Olisiko ollut joku ~40-50cm? Eli onnistuisi näin pienellä tontilla ihan lapiolla ja oluellakin :D
  • Maalämpö poraamalla. Sama kuin yllä mut tod. näk. aivan tautisen kallis koska talo on kallion päällä (tyyliin 20k€). Ei taida maksaa itseensä ikinä takas Rintamamiestalossa.
  • VILP eli Vesi-Ilma lämpöpumppu. Kerää lämpöä ulkoilmasta käsittääkseni aina -20°C pakkasille asti ja siirtää sen esim. vesivaraajan veteen. Saa itsessään tehtyä ~45-60 asteista vettä mikä normaalisti johdetaan isoon, hyvin eristettyyn sähkövaraajaan. Moni lämmittää koko käyttövetensä kesällä VILP:illä. Talvella luonnollisesti öljylämmittimen tuloletku otetaan VILP:in esilämmitetystä vedestä joten pakkasillakin hyödytään tästä :)
  • Aurinkokerääjällä monesti boostataan VILP:in toimintaa. Oon vaan ymmärtäny että on melkoinen systeemi vaikkei kovin kallis olekkaan.
Todennäköisesti ratkaisu tulee olemaan jonkinlainen hybridi näistä. En ole yhtään vakuuttunut pelleteistä vaikka toteutus mulla oliskin varmaan melko helppo kun "puupuoli" on jo olemassa kattilassa. Tänään viimeeksi kävin laittaa pesällisen palamaan niin säästää vähän öljyssä :) Toistaiseksihan saan puita ilmaiseksi kunnes ehtyvät joten heti en edes haluaisi tehdä tätä muutostyötä, vaikka se kannattaisikin. VAPO on ilmeisesti nostanut pellettien hintaa melko potentiaalisesti koska menekki on sen mukaista. Moni arpoo että tän hinnat alkaa nousta ihan taivaisiin koska valmistajalla on melkoinen monopoli asema. Tosin en tiedä minkälainen investointi olisi hommata se tekniikka millä pelletit palaisi itsestään ja lappaisivat itseään lisää pesään joten voisi ottaa hyödyn irti niin kauan kun pelleteistä saa lämmitysenergiaa alle sähkön/öljyn hinnan.

Lisäeristys on yleensä se missä saadaan pilattua rintikset. Tehdään hengittämätön rakenne koska uskotaan sen pysyvän kuivana painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tai sitten suunnitellaan koneellinen mutta "se tulee sitten joskus". Itsellä on toistaiseksi tarkoitus lisäeristää 50mm ekovillaa sisäseiniin (poistamatta puruja) ihan perus 2x2 koolauksen avulla näiden pintaremonttien yhteydessä ja katto (mikä saattaa tulla tehtäväksi jo ensi kesänä) on tarkoitus lisäeristää myös ekovillalla. Tod. näk ~200mm. Julkisivun laudoitus kun uusitaan on siihen tarkoitus lisätä 50-100mm ekovillaa, tuulensuojalevyt ja ilmarako. Näitä saa kommentoida ja antaa mielipiteitä koska nää on vasta ajatusasteella. Näin talo kuitenkin säilyisi hengittävänä ja painovoimainen ilmanvaihto toimisi.

Rintiksissä sokkelin lisäeristys on myös semmoinen missä saa homman ryssittyä ihan kunnolla. Harva ymmärtää että kun sokkelia ei ole päällystetty bitumilla tai vastaavalla aineella, on se kapillaarikostea varmasti ja kosteuden poispääsystä tulee varmistua. Oli suunnitelmissa varmistua kosteuden poispääsystä kaivamalla sokkeli esille, lisäeristämällä sitä fuktisolilla (höyrypaineeseen perustuva salaojittava eriste) ja täyttämällä sokkelin ympäri 6-12/8-16 soraa. Patolevy (siis se nännilevy) on myös mietteissä. Kuitenkin tarkoitus varmistua sokkelin kuivumisesta eikä mennä p*rse edellä puuhun "varmistua ettei se kostu". Sokkelin jos haluaisi kapillaarieristää tulisi se suojata myös alapuolelta (kuten myös kellarien lattiat pitäisi). Mitäs veikkaatte miten helposti toteutettavissa? Talo on kuitenkin kallion päällä :D


Mitä autotalliin tulee..

Itse oon edelleen, ja hyvin vankasti sitä mieltä että talli missä autoa säilytetään 24/7 tulee olla kylmä jottei talvella sisään ajettaessa tule lämpötilaeroa -> kondensoitumista. En siis itse tule, enkä edes harkitse säilyttäväni autoa tallissa öitä. Tämä siis oma mielipiteeni. Sen enempää en siis kommentoi tallin rakentamista siihen käyttötarkoitukseen.

Mutta huomautan että tallin ei aina tarvitse olla sama asia kuin "pajatila" missä on työpöydät ja pelit ja vermeet. Itsellä on esim. suunnitteilla tohon rintikseen niin että hyllyt ja pöydät tulee yläkertaan (missä nyt kesähuone) mihin siis tallista jonkinlaiset kierreportaat. Itse olen huomannut että ison, hyvän tallin saa pilattua hyvin lyömällä sen täyteen pöytiä ja hyllyjä. Ei tarvii miettiä roiskuuko vesi tavaroiden päälle. Itsellä siis aiemmin oli "perheen yhteistalli" kokoluokkaa 100m². Kuulostaa riittävältä? No sitä se ei ole sen jälkeen kun siellä on karsee kasa hyllyjä, kaks työpöytää, hitsikone, prätkä, prässi, "pesuri" (osien pesuri), hella, astianpesukone jne. jne. Juuri siivottuna mahtui viimeisinä aikoina (kun kaman määrä oli maksimaalinen) 2 autoa mutta ne kamat levis niin nopeesti koska siellä tehtiin kaikki "paja" hommat. Yleensä sai alottaa siivouksesta kun auto piti saada sisälle. Älkää tehkö sellasta.

Omaa tallia suunnittelin lisäjalostavani nyt talvella parilla patterilla ja poistopuhaltimella/huipparilla mikä menee vieressä olevaa hormia pitkin. Sama poisto kuivattaisi myös rossipohjaa kesäisin. Toteutus on muutenkin melko helppo koska viereisessä huoneessa on tosiaan toi hormi ja käytössä olevat patterit. Tää alue tulee sattumalta just nyt rempan alle :twisted:

Eilen oli taas ihan liian vähän aikaa hommiin. Kaveri kun tuli käymään niin katsottiin sen kanssa sähkösuunnitteluja (kaveri siis sähköri joka lupas tehdä mulle sähkötyöt). Kerkesin sen jälkeen vaan vähän trimmaamaan (uus siima muuton rok rok) ja teroittamaan moottorisahan ketjun. Tänään jos kaataisi ja pilkkoisi kuivamaan sen omenapuun ja purkaisi saunaneteistä, kun kerta sataa.
Vain YKSI LSP!

K70
Viestit: 2754
Liittynyt: Ti Touko 04, 2010 8:56 am
Paikkakunta: Vantaa

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja K70 » Ke Loka 19, 2011 9:35 am

Tuo vaakaputkisto lienee huomattavasti edukkaampi ratkaisu pystyyn verrattuna.
Mutta jos kallio on heti kohta pinnan alla, niin se on huomattavasti edulliisempaa, kuin hiekkaan/saveen poraaminen, koska joutuvat putkittamaan tuon höttö-osuuden ennen kallion saavuttamista.
Itsellä tuli 6m putkea, ennen kallioon osumista, vaikka olin varma, että heti pinnan alla on kallio, kun talon takakulmalla (n.15m porareiästä) jouduttiin louhimaan hieman. Ja naapuri louhi koko talon alalta kalliota. Mutta niin se luonto on muovannut muotonsa, ettei aina arvaakaan.

Ja nyt menee ihan mutu-tuntumalla, että eikö tuo vaakaputki pitäisi olla sen verran syvällä, ettei tee nurtsista ikiroutaa???
Konehan puristaa maasta tulevan lämmön ja paluupiirissä menee neste pakkasen puolella takaisin maahan, jossa taas lämpiää ja palaa koneelle pureskeltavaksi.
Ainakin nuo omat maapiirin putket piti eristää sokkelialituksessa hyvin, ettei pääse halkaisemaan sokkelia.

Urran
Site Admin
Viestit: 8533
Liittynyt: To Heinä 01, 2010 2:58 pm
Paikkakunta: Kerava-Vantaa akseli

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Urran » Ke Loka 19, 2011 9:56 am

^Joo näin siis itsekkin käsittänyt. Mielenkiinnosta, oon aina ymmärtäny että se kallioon poraaminen on sika kallista. Mutta jos poisluetaan toi 6m hötö niin miten paljon poraus jäi kustantamaan? Jos et viitsi kailottaa niin heitä YV.

Muuten joo mutta näitähän toteutettiin mm. 70-80-luvulla nimenomaan väärin koska kaivettiin liian syvään. Siinä käy se efekti että se maa, jonka ei pitänyt ikinä jäätyä jäätyikin sen johdosta että siihen haihdutettiin kylmää jotta talo saatiin lämpimäksi. Keväällä kun aurinko alkoi porottamaan se "routa" minkä putki ite oli tehnyt ei kerennyt enää sulaa syksyyn mennessä -> vituiks män.

Nykyisin nimenomaan ohjeistetaan kaivamaan melko matalaan (en siis muista sitä tarkkaa syvyyttä) jotta kevätaurinko "lämmittää" talven aikana kertyneen roudan pois putkien ympäriltä :) Ja mikä nurtsi, mul on niin happama piha et siin kasvaa lähinnä sammalta :lol:
Vain YKSI LSP!

Avatar
seatts
Viestit: 1715
Liittynyt: Ti Kesä 22, 2010 10:58 am
Paikkakunta: Sauvo

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja seatts » Ke Loka 19, 2011 10:05 am

Se maapiiri laitetaan noin metrin syvyyteen etelä-suomessa, 90-luvulla laitettiin vielä 2 metrin syvyyteen mutta sinne asti aurinko ei lämmitä maata kesällä, vaaka putkistosta saadaan kesällä paljon parempi hyötysuhde kuin kaivosta mutta kevättalvella taas ei.
Ja kaivonporauksissa ensimmäinen 3m sisältyy yleensä hintaan, ja jos tekee kaivon se kannattaa aina ylimitoittaa 10m.
Kaivonporaus maksoi mulla 2009 31e/m sisälsi porauksen, putket, litkut ja eristetyt putket kaivosta tekniseen tilaan.
Maapiirin putket+litkut maksaa n.1ke+kaivuu työt.
Mulle maksoi 9kw kone+asennus+kaivo n.14ke sisälsi myös käyttövesi kytkennät.
VILP maksaa yleensä saman verran asennettuna kuin maalämpö, mutta maalämmössä tarvitset lisäksi joko kaivon tai maapiirin.
Jos haluat asentaa koneellisen ilmanvaihdon näin jälkikäteen niin tämä on hyvä vaihtoehto koska putkenkoko on vain 75mm.

Avatar
seatts
Viestit: 1715
Liittynyt: Ti Kesä 22, 2010 10:58 am
Paikkakunta: Sauvo

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja seatts » Ke Loka 19, 2011 10:06 am

Niin ja se teräsputki maksoi mun mielestä meille 78e/metri lisää ja sitä meni 13m. Joo on vähän hiekkaa tontilla.

Urran
Site Admin
Viestit: 8533
Liittynyt: To Heinä 01, 2010 2:58 pm
Paikkakunta: Kerava-Vantaa akseli

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Urran » Ke Loka 19, 2011 10:23 am

Voi olla näinkin :D Muistan et ei ollu kovinkaan syvässä. Mut osaako kukaan kommentoida miten kallio vaikuttaa vaakapiiriin? Semmosen kiina-ultimatemarket -tyylisen VILP setin saa nykyisin karvan reilulla tonnilla suoraan valmistajalta ja asentaa voi itse (kun on hellät litkut). Mut onko VILP oikeasti mitenkään verrannollinen maalämpöön, sitä en osaa sanoa.

Mun tapauksessa ei oo tulossa koneellista ilmanvaihtoa.
Vain YKSI LSP!

K70
Viestit: 2754
Liittynyt: Ti Touko 04, 2010 8:56 am
Paikkakunta: Vantaa

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja K70 » Ke Loka 19, 2011 10:35 am

Vaakapiiriin kallio vaikuttaa varmaan sen, että lapion voi vaihtaa suosiolla hakkuun :lol:

Omista hinnoista ei ole muistikuvaa, kun tehty vuonna 2004 tai -05 ja kaikki tuli sieltä sun täältä.
Sukulaisukon kautta tuli lämpöpumppu ja asennus, porakaivo tuli samaisen sukulaisen suosituksesta. Jotkut "pojat" kävi poraamassa reiän ja hävisivät sen siliän tien.
Keruupiirin ja nesteet hommasin ja laitoin itse. Asennuksen hoiti taas samainen sukulainen.
Eli hinnat ei vastanne miltään osin tämänpäivän "markkinahintaa".

Urran
Site Admin
Viestit: 8533
Liittynyt: To Heinä 01, 2010 2:58 pm
Paikkakunta: Kerava-Vantaa akseli

Re: Asunto/Talo/Talli/Remontti

Viesti Kirjoittaja Urran » Ke Loka 19, 2011 10:57 am

No siis jos luontoäidin muodot on suht loogiset niin metrin verran multaa pitäs löytyä ainakin 90% tontin pinta-alasta. Lähinnä että jos putki tuleekin melkein kallioon kiinni niin onko siitä haittaa/hyötyä. Luonnollisesti olettaisin kallion olevan ihan yhtä lämmin kuin maaperä muutenkin x-syvyydestä mut mä oon monestikkin väärässä :D

K70 kuulostaa hyvältä :D
Vain YKSI LSP!

Vastaa Viestiin