Tallin valaistus

Yleistä keskustelua aiheen sivusta, kuten valokuvaus, tietokoneet jne.
eljas
Viestit: 67
Liittynyt: Ma Huhti 28, 2014 2:22 pm
Paikkakunta: Helsinki

Tallin valaistus

Viesti Kirjoittaja eljas » Ma Tammi 11, 2021 8:14 am

Ajattelin aloittaa uuden topicin kun ei nyt ihan suoraan sopinut aihe mihinkään valmiiseen topicciin. Olisiko siis hetki aikaa keskustella tallien valaistuksista?

Tuli hommattua talliosakkeen tila auton korjausta/pesua yms. varten:
  • Tilan koko on: pituus 8,1m / leveys 4,4m / korkeus 5m.
  • Tilan perälle rakensin 2,7m syvän parven eli "korkeaa" tilaa on jäljellä 5,4m pituussuunnassa.
  • Katossa on tällä hetkellä kaksi kappaletta 150cm loisteputkivalaisimia joiden tarkkoja speksejä ei ole tiedossa, koska ne ovat tosiaan siellä 5 metrin korkeudessa :D Antavat ihan hyvän yleisvalon tilaan ja ovat värilämmöltään varmaan ~4000K
Nyt olisi tarve saada lisää valoa. Pitäisi hankkia loisteputkivalaisimet tuonne parven alle sekä korkeaan tilaan sivuille pystyyn, jotta auton korjausta/puunausta varten ei tarvitsisi aina lisävaloja. Huom! Näitä valaisimia ei ole tarkoitus käyttää naarmujen etsintään myllytyksessä, joten värintoistoideksiksi riittänee 80-89. Lisäksi jokin järki pitää olla budjetissa, koska kassa ei ole loputon kuten valtiolla...

Olen nyt ihan fiilispohjalta pohdiskellut seuraavanlaisia lisävaloja:
  • 2,7m syvän parven alle 2 kpl 150cm loisteputkivalaisinta kattoon pitkittäin tai poikittain. Valaisimet tuplaputkilla joiden värilämpötila 4000K ja ~2400 lumen. Parven alle työpöytä ja kaapistot yms. joten valoa on hyvä olla riittävästi.
  • 5,4m pitkän korkean seinille 3 kpl 150cm loisteputkivalaisinta pystyyn per puoli. Valasimet vain yhdellä putkella joiden värilämpötila 4000K ja ~2400 lumen.
En ole valaistusalan asiantuntija joten ajattelin kysellä, että miltä tällainen vaikuttaa kinnaslaisten mielestä? Pitäisikö noiden pystyvalaisimien olla myös tuplaputkilla vai alkaako silloin valoa olemaan jo niin paljon, että tallissa tarvitsee aurinkolasit ja aurinkorasvaa? Onko mielipiteitä värilämpötilan suhteen (pitäisikö olla 6500K)?

Lisäksi jos on suosituksia hyvän hinta/laatusuhteen valaisinrungoista ja loisteputkista sekä ostopaikoista niin niitä otetaan myös vastaan! :thumb:
BMW 135iA '08

Avatar
Korhonen
Viestit: 1418
Liittynyt: Ma Huhti 04, 2011 9:57 am
Paikkakunta: Kajaani
Viesti:

Re: Tallin valaistus

Viesti Kirjoittaja Korhonen » To Tammi 14, 2021 8:33 am

Valaistusta täytyis itselläkin vielä parannella. Yleisvaloksi laitoin itselle talliin jo 4 kpl 60 cm x 60cm julkisten tilojen/alaslaskettujen kattojen ledpaneeleita, joissa laajat valokulmat ja iso teho kohtuullisen valkoisella valolla. Suomestakin niitä saa n. 100e/kpl, mutta ebayn kautta saa samoja paneeleita euroopan alueelta paljon halvemmalla. Nämä vaatii toki pinta-asennuskehyksen tai muun kiinnitystavan suoralle pinnalle. Vaikka niissä onkin paljon valotehoa, niin 180 asteen valokulma tekee sen ettei häikäise isokaan teho. Minun panelit taisi olla luokkaa 60W ja 4200 lumenia per paneeli. Mutta eri tehoisia on tarjolla ja myös koko vaihtoehtokin. Ajattelin muutaman itselle tilata vielä lisää ja työpöydän päälle /seinille auton sivulle 60 x 120 cm paneeleita. kohdevalot sitten erikseen.
"Jos asiat sujuvat hyvin, jotain menee kohta pieleen"

Vastaa Viestiin